Exotic Shorthair en Pers

Exotic Shorthair en Pers

De Exotic is een kortharige variant van de Pers. Zij is in de jaren zestig gefokt uit kruisingen tussen Perzen en American Shorthairs. Nu nog steeds wordt zij regelmatig gekruist met Perzen. 

Karakter Pers

Perzen worden beschreven als de honden in de kattenwereld. Zij volgen mensen graag en houden je steeds in de gaten. Ze zijn trouw en aanhankelijk en willen veel contact met hun eigenaar. Daarnaast zijn ze overwegend rustig en lief, waardoor dit ideale huisgenoten zijn voor mensen die graag liefde willen delen, maar de zorg voor een hond niet kunnen organiseren.

Karakter Exotic

Een Exotic is een trouwe rustgevende en loyale gezinsgenoot. Ze zijn makkelijk in de omgang en niet makkelijk van hun stuk te brengen. Algemeen gesproken zijn ze erg aanhankelijk en niet opdringerig. Een Exotic is beleefd en vraagt op een lieve manier om aandacht door iemand aan te kijken of zachtjes te miauwen.

Poekie en Tijger op schoot

De meeste Exotics vinden het heerlijk om veel geaaid te worden, op schoot te liggen en dicht bij hun eigenaar te zijn. Exotics zijn erg sociale en aanhankelijke dieren – ze kunnen goed overweg met andere katten en ook honden en kinderen zijn geen probleem. Ze functioneren prima in een gezin waarin meerdere huisdieren aanwezig zijn en zullen niet vaak last hebben van jaloezie of territorium gedrag. Dit ras is ideaal voor mensen die Perzen mooi vinden, maar opzien tegen de uitgebreide vachtverzorging.

Neuzen

Er zijn Exotics en Perzen met een plat klein neusje en er zijn Exotics en Perzen met een klein naar voren stekend neusje. Wij richten ons op deze laatste variant.

Het effect van dieren op mensen

Het aaien en aanraken van een dier geeft mensen een gevoel van zekerheid, kameraadschap, intimiteit en continuïteit. Maar zijn die gevoelens ook wetenschappelijk onderbouwd? Jazeker! De onderzoeken tonen unaniem aan dat het aaien van een dier een gunstig effect heeft op de bloeddruk en hartslag. Daarnaast verhoogt aaien de aanmaak van endorfine, het welbekende stofje dat een gevoel van genot geeft.  Klik hier voor filmpje: Poekie geniet!

Onderzoek

Serpell (2000) geeft aan dat dieren mensen in een toestand van ontspanning kunnen brengen. Daar komt bij dat dieren mensen ook sociale ondersteuning bieden. Dit werkt beiden stress verminderend. Dieren kunnen als een zogenaamde buffer tegen stress dienen!

Katten werken positief op onze gezondheid door ons aan het lachen te brengen en ons tot spelen te motiveren. Het is de kat om het even wat de mens over zichzelf denkt of wat anderen van hem denken.

  • Dieren stimuleren mensen te bewegen.
  • Dieren geven psychische verlichting.
  • Dieren hebben een positieve en levensbevestigende invloed op mensen.
  • Dieren geven een groter gevoel van de zelfwaarde.
  • Dieren geven het gevoel dat men nodig is.
  • Dieren zorgen voor ontspanning.